Su Geçirmeyen Betonlar Nasıl Üretilir?

İnşa edilen yapıların sağlamlığı ve servis ömrü yapı malzemelerinin çevresel faktörlerden minimum düzeyde etkilenmesine bağlıdır. Yapıların beton ve çelik gibi taşıyıcı malzemelerini etkileyen çevresel faktörlerin başında su ile teması gelir. Su yalıtımının niteliği ve kondisyonu yapıların ömrünü ve yapı malzemelerinin dayanıklılığını doğrudan etkilemektedir. Yapılarda doğru su yalıtımı yapılmadığında doğrudan temas nedeniyle maruz kalınan su, betonun içine sızarak yapısal çeliğin korozyona uğramasına ve binaların ciddi düzeyde hasar görmesine sebep olabilir.

Suyun binaların yapı elemanlarına zarar vermesi için yalnızca yağış gerekmez. Örneğin binanın temelinde yaşanacak bir su sızıntısı temeli oluşturan betonun performansını yitirmesine ve yapıda kullanılan çeliğin korozyona uğrayarak dayanıklılığını yitirmesine, dolayısıyla da binanın içten içe zayıflamasına neden olur. Yağış nedeniyle oluşan su sızıntılarının aksine temelde oluşması muhtemel sızıntılar görülmediği için fark edilene kadar binaya fazlasıyla zarar verebilir. En kötü ihtimal ise su sızıntısı nedeniyle yapı elemanlarının performanslarını ve dayanıklılıklarını yitirdiğini çok geç, yani bina yıkıldıktan sonra fark etmektir. Böylesi bir durumda can ve mal kayıplarının yaşanmasına neden olabilir. Bu nedenle betonların sudan korunması ve beton izolasyonunun doğru yapılması oldukça önemlidir.

Gelişen teknoloji sayesinde su izolasyonunun yanı sıra su geçirmeyen betonlar da üretilmektedir. Islak ve nemli alanlarda kullanılmak üzere tasarlanan su geçirmeyen betonlar çatı ve teras katlarında, drenaj ve su kanallarında, toprak ile temas halindeki perde duvarlarda ve en önemlisi ıslak ya da nemli zemine inşa edilen yapıların temellerinde kullanılabilir. Peki, su geçirmeyen betonlar nasıl üretilir?

Betona Ufak Bir Destek: Su Geçirimsizlik Katkı Maddeleri

Doğru tasarlanmış bir beton, kalıba iyi yerleştirilmesi ve bakımının iyi yapılması ile birlikte zaten geçirimsiz olmaktadır. Fakat doğru uygulamanın ve bakımın (beton kürü vb.) yapılmaması ile beton geçirimli hale gelmektedir. Fakat bunu da engellemek için betona karıştırılan bazı kimyasal katkı maddeleri sayesinde betonun uygulamasında sorunlar oluşsa bile beton geçirimsizlik özelliğini devam ettirmeye devam edebilir.  

Betonun Zırhı: Yalıtım Malzemesi

Su geçirmeyen bir beton için gerekli son aşama betonun su geçirmez bir yalıtım malzemesiyle korunmasıdır. Betona bir nevi zırh işlevi gören bu yalıtım malzemeleri suyun ve nemin betonun yüzeyine ulaşmasını engelleyerek yosun, liken, alg gibi zararlı organizmaların betona ulaşamamasını sağlar. Beton zeminlere ve duvarlara uygulanan etkili bir su yalıtımı betonu su geçirmez kılmanın son aşamasıdır. Böylelikle beton ve beton içinde bulunan çelik taşıyıcılar sudan etkilenmez ve korozyonun önüne geçilir. Yapının içeriden ve dışarıdan gelecek suya karşı dayanıklı olması için su yalıtımı son derece önemlidir.