Mart 1, 2010

Akçansa

Akçansa’dan Sürdürülebilir Çevre İçin Büyük Adım

Çevre ve Kalite Laboratuvarı hizmete girdi. Sürdürülebilir çevreyi temel hedef olarak belirleyen ve bu kapsamda alternatif yakıt kullanımına ilişkin yatırımlarını sürdüren Akçansa, kuruluş çalışmalarını 2008 yılında başlattığı Alternatif Yakıt ve Hammadde Laboratuvarı’nı (AFR) devreye soktu.Akçansa Çevre ve Kalite Laboratuvarı adını taşıyan laboratuar, fabrikalarda yakıt veya hammadde olarak kullanılabilecek çevresel atık malzemelerin, çimento üretim süreçlerine ve Çevre ve Orman Bakanlığı’nın öngördüğü Tehlikeli Atık Yönetmeliği’ne uygun olup olmadığını belirlemek amacıyla hizmet verecek. Laboratuvar aynı zamanda bu konuda faal olan tüm şirketlere hizmet sunarak ülkemize hızlı ve profesyonel atık yönetimi olanakları sağlıyor.

Son teknoloji ürünü analiz cihazlarıyla donatılan Akçansa Çevre ve Kalite Laboratuvarı’nda, Tehlikeli Atık Yönetmeliği’nin Ek 3B ve Ek-11’inde yer alan tüm analizler, ulusal ve uluslararası standart metotlara göre yapılabiliyor.

Akçansa Çevre ve Kalite Laboratuvarı adı verilen laboratuarda, TS EN ISO/IEC 17025 Laboratuvar Akreditasyon belgelendirme kapsamında Laboratuvar Yönetim Sistemi kuruldu. Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından gerçekleştirilen ilk denetimi başarıyla geçen laboratuar, akreditasyon belgesini de alarak çevreyi “büyük bir yükten” kurtaracak yeni hizmetler sunmaya başlıyor…

Sürdürülebilir büyüme çerçevesinde AFR kullanımının artırılmasına önemli katkı sağlayacağı öngörülen Akçansa Çevre ve Kalite Laboratuvarı, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından önyeterlik denetlemesini de başarı ile geçerek Akçansa dışındaki firmalara da çevre analizleri konusunda hizmet vermeye başlıyor. Böylece Akçansa kendi atık yönetimi süreçlerini daha hızlı ve güvenilir bir hale getirmenin yanı sıra bu alanda faal olan diğer tüm şirketlere de kaliteli ve profesyonel bir denetimi çok daha hızlı bir şekilde sağlıyor.

Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal, şirket olarak gerek çevresel ve sosyal sorumluluk, gerek işin ekonomik boyutu açısından alternatif yakıt kullanımına önem verdiklerini vurgulayarak şunları söyledi: “Alternatif yakıt kullanımı, Akçansa’nın öncelikli hedefleri arasında yer alıyor. Çimento üretim süreci, gerekli şartlar sağlandığı takdirde, evsel atık kullanımı açısından mükemmel bir çözüm olarak karşımıza çıkarmaktadır. Birçok atık ve endüstriyel yan ürün bu işlemle yeniden değerlendirilerek hem atıkların sağlıklı ve güvenli bir şekilde imha edilmesi sorunu ortadan kalkmakta, hem de sanayi için yakıt ihtiyacı karşılanmaktadır.

Böylece yakıt maliyeti de karbondioksit salınımı da azaltılmış olmaktadır. Ancak her atık bu süreç için uygun olmayabiliyor. Çevreye zarar vermeyecek ve ürün kalitesine zarar getirmeyecek atıkların belirlenmesi zorlu ve teknik kalifikasyon gerektiren bir süreç… Bu amaçla AFR (Alternatif yakıt ve hammadde) Laboratuvarı çalışmaları büyük önem taşıyor.”

2009 yılını çimento sektöründe alternatif yakıt kullanımı açısından lider olarak tamamladıklarını kaydeden Gürdal, “Akçansa’nın alternatif yakıt kullanımı alanında yaptığı yatırımlar, bu konuya verdiği önemin en önemli göstergesidir. Büyük bir yatırımla hayata geçirdiğimiz Akçansa Çevre ve Kalite Laboratuvarı bu anlayışın bir sonucudur. Laboratuvarımız, uyguladığı TS EN ISO/IEC 17025 kalite sistemi doğrultusunda, firma içi ve dışı müşterilerimiz için ulusal ve uluslararası geçerliliği olan standart metotlara göre mümkün olan en kısa sürede, ekonomik olarak, tarafsızlık, bağımsızlık, dürüstlük, gizlilik ve güvenilirlik ilkelerini esas alarak teknolojik ve metotların gerektirdiği tüm cihaz ve ekipmanları kullanarak, eğitimli ve nitelikli personeli ile gerçekleştirmeyi ilke edinmiştir” şeklinde konuştu.

Akçansa Çevre ve Kalite Laboratuvarı’nda hangi analizler yapılacak?

AFR laboratuarında her türlü katılar ve sıvılar için;

– ICP-OES (Inductively Coupled Plazma) cihazıyla tüm ağır metaller ve diğer metallerin analizleri,
– İyon Kromotografisi cihazıyla klorür, florür, sülfat, nitrat, nitrit ve fosfat tayini,
– TOC-SSM (toplam organik karbon) cihazıyla TC (toplam karbon), IC (inorganik karbon) ve toplam organik karbon tayini,
– Cıva Analizörü ile cıva tayini,
– GC-ECD ve GC-FID cihazıyla PCB, BTEX ve Mineral Yağ analizleri,

Çevre ve Orman Bakanlığı’nca belirlenmiş olan standart analiz metotlarına uygun olarak yapılabilmektedir.

Paylaş: