Haziran 14, 2012

Akçansa

Akçansa’dan 2012’de 125 milyon TL’lik Çevre ve Verimlilik Yatırımı


Sürdürülebilir gelecek hedefiyle enerji yönetimi, çevre ve atık yönetimi yatırımlarını sürdüren Akçansa, 2012 yılında cirosunun yüzde 12.5’ini çevre ve verimlilik yatırımına ayırarak 125 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirecek.

Türkiye’nin lider çimento üreticisi Akçansa, 2011 yılını değerlendirmek ve yeni yatırımları hakkında bilgi vermek üzere bir basın toplantısı düzenledi. Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal, 6,5 milyon ton klinker ve 6,6 milyon ton çimento üretimiyle Türkiye çimento ihtiyacının %10’unu karşıladıklarını belirterek, “2011 yılında toplam çimento ve klinker satışımız %11 oranında artarak 5,4 milyon ton, ihracatımız ise 2,3 milyon ton olarak gerçekleşti” dedi.

Akçansa açısından 2012 yılının ilk çeyreğini de değerlendiren Gürdal, bir önceki yılın aynı dönemine göre satışların %4, faaliyet karının ise %23 artış gösterdiğini ve bu artışta yakıt fiyatlarındaki iyileşmenin yanı sıra, artan alternatif yakıt kullanımı ve atık ısı projesinin hayata geçmiş olmasının olumlu etkileri olduğunu aktardı. 2012 yılı için ise karlılık gelişiminin yine bu paralelde seyretmesinin beklendiğini belirtti.

Sürdürülebilir büyüme kapsamında katma değer yaratacak yatırımlara odaklandıklarını dile getiren Gürdal, “Özellikle enerji yönetimi, çevre ve atık yönetimi alanındaki yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Son üç yılda 50 milyon TL’nin üzerinde çevre ve sürdürülebilirlik yatırımı gerçekleştirdik. Bu yıl 125 milyon TL’lik yatırım daha planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Akçansa, İkinci Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımladı

Türk çimento sektörünün ilk sürdürülebilirlik raporuna geçen yıl imza atan Akçansa, 2010-2011 dönemindeki faaliyetlerini kapsayan ikinci raporu da yayımladı. Akçansa, dünya çapında faaliyet gösteren öncü şirketlerin kullandığı bir raporlama standardı olan GRI-Küresel Raporlama Girişimi (GRI-Global Reporting Initiative) ilkelerine uygun olarak ‘B’ seviyesinde hazırlanan raporla bir yıllık süre içinde ekonomik, çevresel ve sosyal alanlarda kaydedilen başarıların yanı sıra gelecek yıllarda gerçekleştirilmesi öngörülen hedefleri de şeffaf bir şekilde paylaşıyor.

Akçansa, Atık Isı Geri Kazanım Tesisi ile Rio+20’de Türkiye’yi temsil edecek

Bu yatırımların en önemli adımlarından birinin 2011 Eylül ayında Çanakkale’de devreye alınan Atık Isı Geri Kazanım Tesisi olduğunu belirten Gürdal “Bu tesisimizle önümüzdeki günlerde gerçekleşecek Rio+20 Konferansı’nda Türkiye’yi temsil edecek olmaktan dolayı gurur duyuyoruz” dedi.

24 milyon dolarlık yatırımla devreye alınan ve yakın coğrafyamızdaki ilk, Avrupa’daki en büyük kapasiteli tesis olma özelliğini taşıyan Atık Isı Geri Kazanım Tesisi’nde yıllık 105 milyon kWh elektrik enerjisi üretiliyor. Çanakkale Fabrikası’nın elektrik tüketiminin yaklaşık %30’unu karşılayan tesis sayesinde, yıllık 47.000 ton kömür tüketiminden tasarruf edilerek 60.000 ton karbon emisyonu da önlenmiş oluyor.

Akçansa, Atık Isı Geri Kazanım Tesisi ile ‘Gönüllü Emisyon’ standartları arasında en prestijlisi olan ‘Gold Standart’ sertifikası almaya hak kazanarak, karbon ticareti konusunda uzmanlaşmayı ve bu alanda sektördeki öncü konumunu pekiştirmeyi hedefliyor.

Gürdal: “Alternatif yakıt kullanımına yönelik yatırımlarımızla atıkları değere dönüştürüyoruz..

Akçansa’nın sera gazı emisyonunu ve atık bertarafından doğan çevre kirliliğini azaltmak için yatırım yaptığını vurgulayan Genel Müdür Gürdal, sözlerine şöyle devam etti:

“Atık bulmak aslında önemli bir sorun. Ancak biz bu alanda çok önemli bir anlaşmaya imza attık ve Anadolu yakasının çöpünü değere dönüştürmeye talip olduk. Böylelikle yıllık 100.000 ton daha fazla atığı, Büyükçekmece ve Çanakkale Fabrikalarımızda yakıt olarak değerlendirebileceğiz. Son 5 yılda 250.000 ton atığı alternatif yakıt olarak kullandığımızı göz önüne aldığımızda, bundan sonraki dönemde bir yılda 3 kat daha fazla atık yakacağız. Ayrıca Çanakkale Fabrikamızda 7,5 milyon dolarlık yatırımla yeni bir atık besleme ünitesi kurma planlarımız var. Böylece Çanakkale Fabrikamızı da alternatif yakıt kullanımında öncü tesislerden biri yapacağız.”

İSKİ ile yapılan işbirliği neticesinde arıtma istasyonlarında arıtma işlemi sonrası kalan çamurun kurutularak Akçansa tesislerinde yakıt olarak değerlendirilmesi sağlanmış, böylece Ataköy ve Ambarlı arıtma tesislerinin önemli bir sorunu kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde çözülmüştür. Aynı zamanda Büyükçekmece Fabrikası’nda yapılan tesis HeidelbergCement bünyesinde en iyi uygulama seçilmiştir.

Akçansa son 5 yılda 250.000 ton atığı yakıt olarak kullandı. Böylece 22 bin ton karbon emisyonunu da önlemiş oldu. Yakılan 12,2 milyon lastik üst üste konduğunda 10.242 tane Sabancı Kulesi yüksekliğine ulaşıyor. 2011 yılında ise 68.352 ton alternatif yakıt kullanılarak ısıl enerji ihtiyacının %4,68’i karşılandı. Bu uygulamayla, toplam 36.000 ton kömür tasarrufu sağlandı.

Akçansa, 2008’de %2,84 seviyesinde olan alternatif yakıt kullanım oranını, 2015 yılında %20’ye, 2020’de ise %29’a çıkarmayı hedefliyor.

Üretimden pazarlamaya sürdürülebilirlik için çevreci ürünler

Akçansa’nın üretimden satış-pazarlama aktivitelerimizin her sürecinde sürdürülebilirlik odağında hareket ettiğini belirten Gürdal, bu alandaki Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına da hız verdiklerini vurgulayarak şöyle konuştu: “Müşteri ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik geliştirdiğimiz yenilikçi ürünümüz ‘Safkan Çimento’, sürdürülebilir yapılar için en ideal çimento tipi olma özelliğini taşırken, yüksek performansı ve çevreci yaklaşımıyla da sektörde fark yaratıyor. Türkiye’nin en yüksek performanslı çevreci çimentosu Safkan Çimento ile yıllık 8 bin ton daha az fosil yakıt kullanmayı, ayrıca 50 bin ton karbon emisyonunu da önleyerek 2 milyon ağacın saldığı oksijen miktarı kadar çevreye katkı sağlamayı hedefliyoruz.”

Gürdal: Yeşil bina projelerinde çözüm ortağı olacağız…

Binalarda enerji verimliliği düzenlemeleri, sürdürülebilir konut gibi yeni inşaat yaklaşımlarının Türkiye’de yeni ve önemli bir pazar oluşturduğuna dikkat çeken Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal, gerçekleştirdikleri ürün ve süreç geliştirme çalışmalarıyla bu talebe çok hızlı yanıt verecek bir konumda olduklarını vurguladı.

Akçansa, 2011 yılında yeşil bina projelerinin %14’ünde çözüm ortağı olurken, bu oranı 2020 yılında %30 seviyesine çıkarmayı hedefliyor.