Haziran 11, 2010
Akçansa, ‘Tek Karbon Çift Oksijen’ ile dünyaya nefes aldıracak!
Sanayici ve yerel yönetimlere “Atığınızı bize gönderin” çağrısı. Çimento sektöründe atık bertarafına ilişkin yasal zorunlulukları yerine getirerek ilk kez atık temin eden ve bu alanda yatırım yapan ilk şirket olan Akçansa, “sadece atık toplayarak değil, aynı zamanda doğru bertaraf ederek gerçek değer sağlanabileceği” düşüncesinden hareketle ‘CO2 Tek Karbon Çift Oksijen Projesi’ne imza attı.Sanayicilere ve yerel yönetimlere, atıklarının faydalı bir şekilde bertarafı için kendilerine başvurmaları yönünde çağrıda bulunan Akçansa, bu yolla kurumların karbon ayak izinin azaltılmasına yardımcı olmayı hedefliyor. Projeye dikkat çekmek ve atık toplamak amacıyla www.atiginizibizegonderin.com internet sitesi yayına girdi.
Öte yandan her 10 ton atık için, TEMA Vakfı ile hayata geçirilen Akçansa Yeniden Hayat Ormanı’na bir ağaç dikilerek yeşil bir çevreye destek veriliyor.
Çimento üretim süreci ve yasal sınırlar çerçevesinde, gerekli şartları sağlayan birçok atık ve endüstriyel yan ürünün çimento fabrikalarında değerlendirilebildiğini belirten Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal, “Böylelikle, hem atıkların sağlıklı ve güvenli bir şekilde imha edilmesi sorunu ortadan kalkıyor, hem de sanayi için gerekli yakıt ihtiyacı karşılanıyor. Bu sayede yakıt maliyeti de, karbondioksit salınımı da azaltılmış oluyor. Akçansa olarak, konuyu hem çevresel ve sosyal sorumluluk, hem de ekonomik açıdan değerlendiriyoruz. Çimento sektöründe, atık bertarafına ilişkin tüm yasal zorunlulukları yerine getirerek ilk kez atık temin eden ve bu alanda yatırım yapan ilk şirketiz. Fabrikalarımızda hurda lastikler, atık yağlar, kontamine atıklar, petrol tank dibi çamurları, plastik, endüstriyel plastik, sintine, sıvı yakıt, ağartma toprağı, hadde sabunu, bitkisel kabuklar gibi atıkları bertaraf edebiliyoruz. Sadece atık toplayarak değil, aynı zamanda doğru bertaraf ederek gerçek değer sağlanabileceğine inanıyoruz ve tüm kurumlara bu yönde çağrıda bulunuyoruz” dedi.
Akçansa çevre için gönüllü elçi oldu
Her atığın bu süreç için uygun olmadığına da dikkat çeken Gürdal, bu amaçla sektörün ilk AFR (Alternatif Yakıt ve Hammadde) Laboratuvarı olan akredite Akçansa Çevre ve Kalite Laboratuvarı’nı faaliyete geçirdiklerini kaydetti. Laboratuvar sayesinde tüm sanayi kollarına ekonomik, tarafsız, bağımsız ve güvenilir hizmet sunduklarını ve adeta ‘rehberlik ettiklerini’ belirten Gürdal, sözlerine şöyle devam etti:
“Akçansa olarak, atık yönetimi konusunda gönüllü elçiliğe soyunduk. Çünkü çimento endüstrisi, birincil yakıtlar yerine atıkların bertarafı yoluyla kendisine hammadde ve yakıt sağlayarak, karbondioksit (CO2) emisyonunun azaltılmasına büyük katkı sağlıyor. Bu durum bize, ‘Tek Karbon Çift Oksijen’ projemiz için ilham verdi. Bu projeyle faaliyette bulunduğumuz şehirlerde, atık sahibi tüm şirketlerin yanı sıra yerel kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelere çözüm ortağı olmayı öneriyoruz. ‘Atıklarınızı bize gönderin’ çağrısında bulunuyoruz. Atıkların sağlıklı ve güvenli bir şekilde bertarafı yoluyla bu kurumların karbon ayak izini azaltmalarına yardımcı olmayı hedefliyoruz.”
Akçansa’nın yabancı ortağı olan HeidelbergCement’in tüm global üreticiler arasında atık bertarafında en tecrübeli şirketlerden biri olduğunu ve bazı fabrikalarında ihtiyacının %90’ını atıklardan sağladığını belirten Gürdal, “Biz de HeidelbergCement’in deneyiminden faydalanıyoruz. Atık sorununun sadece yönetimlerin değil, aynı zamanda kurum ve kişilerin sorumluluğunda olduğuna inanıyoruz. Bu kapsamda atık toplayıcıların her türlü sorununa yardımcı olmaya hazırız” dedi.
Atık ısıya 24 milyon dolarlık yatırım
Akçansa Genel Müdürü Gürdal, sürdürülebilir bir dünya için gerçekleştirdikleri faaliyetleri ve planlarını şöyle aktardı: “Akçansa bünyesinde bir Sürdürülebilirlik Komitesi kurduk ve bugüne kadar yapılan çalışmaları tüm fonksiyonların katılımı ile şirket içerisinde yayma hedefi ile çalışıyoruz. Bu çerçevede 2010 yılı son çeyreği içerisinde GRI prensiplerine uygun olarak ilk sürdürülebilirlik raporunu yayınlayacağız Faaliyette bulunduğumuz belediyelerle gerek arıtma, gerekse katı atık yönetimine ilişkin iş birlikleri içerisindeyiz. Çanakkale Fabrikamızda hayata geçecek atık ısı projesiyle yıllık 105 milyon kwh enerji tasarrufu yapmayı ve tesiste ihtiyaç duyulan enerjinin %30’unu sağlamayı hedefliyoruz. 24 milyon dolar yatırım ile 60,000 tona yakın karbondiyoksit emisyonunu önlemiş oluyoruz.”
Akçansa, REW 2010’a katılan ilk çimento şirketi
Gürdal, atık yönetimi konusunda yardıma ihtiyacı olan, çimento sektörüne atık sağlayabilecek ve çevre bilinci yüksek kurum ve kuruluşlara “çevreci bir çağrı”da bulunmak üzere Uluslararası 6. Geri Dönüşüm Çevre Teknolojileri ve Atık Yönetimi Fuarı’na (REW İSTANBUL) katılma kararı aldıklarını açıkladı. Bu fuara katılan ilk çimento şirketi olduklarını vurgulayan Gürdal, “REW Fuarı Akçansa’nın atık yönetimi stratejisi ile birebir bağdaşmaktadır ve Akçansa’nın bu fuara katılımı konuya özgü hassasiyetini yansıtmaktadır. Konuyla ilgilenen, bizden bu konuda destek ve yardım almak isteyen tüm şirketleri ve yerel yönetimleri REW Fuarı’na davet ediyoruz” dedi.
Akçansa’nın yaktığı lastikler üst üste konsa 7.300 Sabancı Kulesi dikilirdi!
o Akçansa’nın lisanslarını aldığı günden bu yana yaktığı lastik adedi 8,7 milyona ulaştı. Bu lastikler üst üste dizildiğinde ulaşılan yükseklik ise 1.600 kilometreyi buluyor. Bu da yükseklik olarak 7.300 adet Sabancı Kulesi veya 1.970 adet Burj Dubai (160 katlı ve 818 metre yüksekliğiyle dünyanın en yüksek binası) demektir.
o Atık yağ olarak toplam 14.688 litre ile 2.938 aracın yağı değiştirilmiştir.
o Yakılan tüm atıkların tonajı ise 120.000 tondur. Bu atıkların yakılmasıyla 85.000 ton daha az ithal kömür kullanılmış, böylelikle milli ekonomiye destek sağlanırken doğal kaynaklar korunmuştur.