Şubat 25, 2012
Akçansa, Çimento Sektörünün İlk ‘sürdürülebilirlik raporu’nu Yayınladı
Türkiye’nin lider çimento üreticisi Akçansa, faaliyetlerinden doğan sosyal, çevresel, ekonomik etkileri ve 2012-2020 dönemine ilişkin hedeflerini içeren Sürdürülebilirlik Raporu’nu kamuoyuna açıkladı.
Akçansa’nın sürdürülebilirlik yolculuğunda odaklandığı 6 ana eksende 2007-2009 döneminde kaydedilen gelişmeleri mercek altına alan rapor, GRI tarafından ‘B’ seviyede onaylandı.
Akçansa Sürdürülebilirlik Raporu, dünya çapında faaliyet gösteren öncü şirketlerin kullandığı bir raporlama standardı olan Küresel Raporlama Girişimi (GRI-Global Reporting Initiative) ilkelerine uygun olarak ‘B’ seviyesinde hazırlandı ve Akçansa, ilk sürdürülebilirlik raporuyla bu seviyede onay alan ilk şirket unvanını elde etti.
Geleceği şekillendirmede en önemli unsur olarak gördükleri sürdürülebilirlik kavramını her alanda ve artan oranda içselleştirmeyi hedeflediklerini belirten Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal, “Akçansa olarak, tedarikçiden müşteriye uzanan değer zincirinin her bir halkasında, paydaşlarımız ile etkileşimimizi belirliyor, izliyor ve iyileştirme yönünde gerekli aksiyonları alıyoruz” dedi.
Gürdal, şeffaflığın çok önemli olduğuna inandıklarını, bu nedenle Türk çimento endüstrisinin 100. yılında yayımlanmış ilk sürdürülebilirlik raporu özelliğini taşıyan bu çalışmayla, bugüne kadar ekonomik, çevresel ve sosyal alanlarda kaydedilen başarıların yanı sıra gelecek yıllarda gerçekleştirilmesi öngörülen hedefleri de şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaştıklarını söyledi.
Gürdal, sürdürülebilir büyüme odaklı ortakları Sabancı Holding ve HeidelbergCement ile kurdukları güçlü işbirliğinin, bilgi ve yetkinliklerini birçok diğer şirkete oranla daha hızlı şekilde eyleme dönüştürme imkânı verdiğini kaydetti.
3 yılda 100 milyon dolar yatırım yapılacak
Akçansa, sürdürülebilirlik yolculuğunda “İş sağlığı ve güvenliği, atıkların kaynak olarak kullanımı, yenilenebilir enerji kaynakları, bio-çeşitlilik, sürdürülebilir inşaat çözümleri ve çevre koruma” başlıklarında 6 ana eksene odaklanmış bulunuyor.
Son üç yılda tüm faaliyetleri için 50 milyon TL’nin üzerinde çevre ve sürdürülebilirlik yatırımı gerçekleştiren Akçansa önümüzdeki 3 yıl içinde, çevre ve fabrika modernizasyonunu kapsayan 100 milyon doların üzerinde yatırım yapmayı planlıyor.
Gürdal: Hedefimiz, kullanılan yakıtın %29’unun atıklardan karşılanması…
Çimento üretiminde kullanılan hammaddelerin alternatif hammaddelerle ikamesine büyük önem verdiklerini ve bu konuda detaylı araştırma-geliştirme faaliyetleri yürüttüklerini belirten Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal, tüm fabrikalarda 2008’de %2,84 seviyesinde olan alternatif yakıt kullanım oranını 2012’de %10,2’ye, 2020’de %29’a çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.
Artan nüfus ve tüketim sonucunda atık bertarafının Türkiye ve özellikle de İstanbul için giderek daha büyük bir sorun haline geldiğini vurgulayan Gürdal, sürdürülebilir büyüme anlayışı kapsamında, ‘tüketilenden üretme’ konusunda doğayla uyumlu bir davranış sergilediklerine söyledi.
Akçansa’da II. kategori atıklar, hurda lastikler, plastikler, kontamine atıklar, biyokütle, RDF, sintine ve kompozit malzemelerinin alternatif yakıt olarak kullanıldığını ifade eden Gürdal, “Her yıl artan alternatif yakıt kullanım oranımız, Büyükçekmece fabrikasında 2007 yılındaki %4,6seviyesinden 2010 yılında % 11.4’e ulaştı. İkamede gözlenen bu başarıda, Büyükçekmece Fabrikası’nda devreye alınan ve Türkiye’de bir ilk olan özel tasarım atık hazırlama ve besleme sisteminin katkısı büyüktür. 2010 yılında yakılan tüm atıkların tonajı120.000 tondur. Bu atıkların yakılmasıyla 85.000 ton daha az ithal kömür kullanılmış, böylelikle milli ekonomiye destek sağlanırken doğal kaynaklar korunmuştur” şeklinde konuştu.
Atık Isı Geri Kazanım Tesisi bu yıl devreye alınıyor
Türkiye’de bir ilke daha imza atarak, Çanakkale tesisinde atık ısı geri kazanımı yoluyla 15 MW enerji üretmek üzere 25 milyon USD’ lik yatırım yaptıklarına dikkat çeken Gürdal, 2010 yılında temeli atılan Atık Isı Geri Kazanım Tesisi’nin bu yıl içinde devreye alınacağını bildirdi. Böylelikle Çanakkale fabrikasının enerji ihtiyacının yaklaşık %30’unun karşılanmış olacağını belirten Gürdal, geri kazanılacak enerji miktarının Çanakkale ilinin evsel kullanımı 1 yıllık enerji ihtiyacına eşdeğer olduğunu ifade etti. 105.6 milyon kwh elektrik üretimi ile 60,000 ton karbon emisyonu azaltılmaktadır. Bu rakam 2.7 milyon ağacın saldığı oksijen miktarına eşdeğerdir.
1 ton klinker üretimi için karbon emisyonu, 873 kilodan 829 kiloya düşürülecek
Tüm dünyada salınan karbondioksit emisyonu dikkate alındığında en ufak bir iyileştirmenin bile büyük bir önemi olduğuna değinen Gürdal, üretilen her bir ton klinker için bugün 873 kilo olan karbon emisyonunun 2012 sonuna kadar 864 kiloya, 2020 sonuna kadar 829 kiloya düşürüleceğini bildirdi. Böylelikle tasarruf edilecek olan karbon emisyonu yıllık bazda yaklaşık 5 milyon ağacın saldığı oksijen miktarına eşdeğerdir.
34 futbol sahası kadar maden sahası rehabilite edilecek
Hakan Gürdal, klinker, kömür ve diğer hammaddelerin depolandığı tüm açık depolama alanlarının üstünün 2012 yılına kadar kapatılmasını öngördüklerini, 14 futbol sahası büyüklüğündeki bu alanın 2020 yılında 25 hektar yani 34 futbol sahasına ulaşmasını öngördüklerini vurguladı.
İş Sağlığı ve Güvenliği, Akçansa’nın temel önceliği!
İş sağlığı ve güvenliğinin de en önemli öncelikleri arasında yer aldığını söyleyen Gürdal, “Bu raporun kapsadığı 2008 ve 2009 yıllarındaki çimento faaliyetlerimizde ölümle sonuçlanan kaza sayısı ‘0’dır. Bu istatistiği korurken, bir yandan da ciddi kazaların sayısını azaltmak ve kazalar nedeniyle işin durduğu süreleri en aza indirmek için çalışıyoruz” dedi.
Akçansa’nın sosyal etkilerinin bilincinde bir kurumsal vatandaş olarak toplumsal fayda yaratmak konusundaki kararlılığını faaliyet gösterdiği bölgeleri destekleyerek ve kamu yararına projeler geliştirerek ortaya koyduğunu vurgulayan Gürdal şöyle konuştu:
“Topluma fayda sağlamayı işinin bir parçası olarak gören Akçansa, sosyal sorumluluk projelerini kararlılıkla sürdürüyor. Bir yandan ülkenin doğal kaynaklarını sanayi yatırımları ile değerlendirip, istihdam, üretim ve ihracat ile ekonomiye katkıda bulunurken; diğer yandan sanayi ve ticari faaliyetlerinden elde ettiği kaynakları, sosyal sorumluluk çerçevesinde sağlık, kültür, sanat, eğitim, spor ve çevre gibi alanlarda değer yaratmak için kullanıyoruz.”
Akçansa’nın sürdürülebilirlik raporuna www.akcansagriraporu.com adresinden ulaşabilirsiniz.
Akçansa Sürdürülebilirlik Raporu’ndan satırbaşları…
ü 2009 yılsonu itibariyle tüm maden sahalarının doğaya yeniden kazandırma projeleri tamamlanmış olup 2012 yılına kadar üretimin tamamlandığı yerlerde 10 hektar alan rehabilite edilecek (14 futbol sahası büyüklüğünde alan). 2020 yılı hedefi ise 25 hektar (34 futbol sahası büyüklüğünde alan).
ü Akçansa, hazır betonda, Marmara pazarında, 2020 yılında yeşil bina projelerinin yüzde 30’unda çözüm ortağı olacak.
ü Toplam agrega üretiminde, geri dönüşüm agrega oranı 2020 yılında yüzde 20’ye çıkartılacak.
ü Şu anda yüzde 85,65 olan klinker kullanım oranı, 2020 yılında yüzde 79 seviyesine indirilecek. Amaç, aynı zamanda katkılı çimento talebi yaratabilmek…
ü Fosil yakıt kullanımı azaltılarak, alternatif yakıt kullanım oranı 2008’deki %2,84 seviyesinden 2012’de %10,2 düzeyine, 2020’de ise %29 düzeyine çıkartılacak.
ü Emisyonlar sürekli kontrol altında tutularak, üretilen her bir ton klinker için bugün 873 kilo olan karbon emisyonu 2012 sonuna kadar 864 kiloya, 2020 sonuna kadar 829 kiloya düşürülecek.
ü Çimento, agrega ve hazır betonda yakıt, hammadde stoklanması ve sevkiyatlar ile ilgili yatırımlar sürecek.
ü 2015 yılında tüm tesislerde torbalı filtreye geçilmiş olacak.
ü Çimento, hazır beton ve agrega iş kollarında hedef, ‘0’ kaza
ü Akçansa, ticari ve sanayi faaliyetlerinden elde ettiği kaynakları, sosyal sorumluluk çerçevesinde eğitim, kültür, sanat, spor ve çevre gibi alanlarda değer yaratmak için kullanmaya devam edecek.